Hypatia – geniale neoplatonist bruut vermoord door kerk

Ze was de dochter van een vooraanstaand wiskundige en filosoof en had filosofie, wiskunde, meetkunde en astronomie gestudeerd. Ze verwierf al spoedig roem als uitvindster van wetenschappelijke instrumenten, zoals een apparaat om de specifieke dichtheid van vloeistoffen te meten. Van haar geschriften zijn slechts fragmenten bewaard gebleven, maar ze was wijd en zijd bekend als een van de geniaalste geesten van haar tijd.

Ze was vertrouwd met de wijsheid van Plotinus en Jamblichus, en zette in haar lezingen uiteen hoe het christendom was voortgekomen uit de leer van de mysteriescholen en betoogde dat geen enkele leer of traditie er aanspraak op kom maken de waarheid in pacht te hebben.

In 414 toen Hypatia de zaal verliet waar zij een lezing had gehouden, werd zij door een groep monniken met een kap op hun hoofd uit haar rijtuig getrokken. Zij kleedden haar spiernaakt uit en sleepten haar door de straten naar een nabije kerk. Daar trokken zij haar door de koele, vluchtige schaduwen naar het altaar. In een wolk van wierook omzwermden zij haar inmiddels met een zwarte doek bedekte naaktheid en rukten een voor een haar ledematen uit. Later schraapten zij met oesterschelpen het vlees van haar botten en verbrandden alles wat er nog van haar over was.
De kerk probeerde Hypatia uit de geschiedenis te wissen, precies zoals de priesters van Amon hadden geprobeerd alle sporen van de nagedachtenis van Achnaton uit te wissen.

Uit: de geheime geschiedenis van de wereld – blz. 334, 335

Advertisements

Published by

sjpielsewolf

Interested in germanic heathenry, lore, original fairy- and folktales, shamanism and lots of other related worldly stuff. I walk and cycle alot in nature, read, play various instruments etc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s